Νάρκη

Νάρκη
Του άλγους δοκιμές - Κωνσταντίνος Καβάφης

Thursday, October 31, 2019

Μύθοι για την ευτυχία

Μύθοι για την ευτυχία

Μύθοι για την ευτυχία

Μύθοι για την ευτυχία
Μύθοι για την ευτυχία
Την τελευταία δεκαετία συναναστράφηκα πολύ επιτυχημένους ανθρώπους. Σπούδασα μαζί τους στο Γέιλ, το Κολούμπια και το Στάνφορντ. Δούλεψα μαζί τους στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Σαγκάη και τη Σίλικον Βάλεϊ.
Παρότι εντυπωσιαζόμουν με συναδέλφους μου που ασχολούνταν με μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες, εκλέγονταν στο Κογκρέσο, έγραφαν μυθιστορήματα, γίνονταν διάσημοι ηθοποιοί στο Μπρόντγουεϊ, ίδρυαν καινοτόμες start-ups, έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ή γίνονταν εκατομμυριούχοι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ, θλιβόμουν βλέποντας πολλούς από αυτούς τους «επιτυχημένους» ανθρώπους να καταρρέουν και να καταλήγουν με χρόνιο άγχος και κακή υγεία.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ χαρισματικοί και έχουν τεράστιες δυνατότητες. Δυστυχώς, όμως, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους τους, πολλοί από αυτούς θυσιάζουν το σημαντικότερο προσόν τους: τον εαυτό τους. Συχνά εξαντλούν και τους υφισταμένους τους δημιουργώντας γύρω τους μια στρεσογόνο ατμόσφαιρα. 
Από τη μια λοιπόν παρατηρούσα αυτό το φαινόμενο ανάμεσα σε φίλους και πρώην συμφοιτητές μου, και από την άλλη ασχολήθηκα ερευνητικά με την ψυχολογία της υγείας και της ευτυχίας ως φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Όσο βαθύτερα διείσδυα σε αυτή τη μελέτη τόσο περισσότερο εντυπωσιαζόμουν ανακαλύπτοντας ότι ο τρόπος που μας μαθαίνουν να αναζητάμε την επιτυχία -κάτι που υποστηρίζει και ενθαρρύνει ο πολιτισμός μας- είναι απόλυτα λανθασμένος.
Με κάθε μελέτη που πραγματοποιούσα, βεβαιωνόμουν ότι αυτό που έκαναν οι φίλοι και συνεργάτες μου -όπως κι εγώ- στην προσπάθεια αναζήτησης της επιτυχίας και της ευτυχίας στην ουσία γυρνούσε μπούμερανγκ. Έκτοτε κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μειώνουμε την ικανότητά μας να γίνουμε επιτυχημένοι κι ευτυχισμένοι επειδή πιστεύουμε σε παρωχημένες θεωρίες σχετικά με την επιτυχία.
Πιστεύουμε σε αυτές γιατί ακριβώς τις βλέπουμε να εφαρμόζονται καθημερινά στις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων όπως οι συνάδελφοί μου που προανέφερα. Από νεαρή ηλικία διδασκόμαστε ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας φέρνει η ζωή με απόλυτη συγκέντρωση και πειθαρχία – και εις βάρος της ευτυχίας μας.
Μύθοι για την ευτυχία
Παρακάτω ακολουθούν οι έξι βασικές λανθασμένες θεωρίες που υπαγορεύουν τη νοοτροπία μας σχετικά με την επιτυχία:
Μη σταματάτε να εκπληρώνετε στόχους. Παραμένετε διαρκώς συγκεντρωμένοι στο να φέρνετε σε πέρας κάτι. Προκειμένου να πετυχαίνετε περισσότερα και να παραμένετε ανταγωνιστικοί, πρέπει να κινείστε γρήγορα από το ένα ζήτημα στο άλλο, έχοντας διαρκώς στον νου σας αυτό που έπεται. Δεν υπάρχει επιτυχία δίχως στρες.
Το στρες είναι αναγκαίο κακό όταν επιδιώκετε την επιτυχία. Η ζωή σε ταχείς ρυθμούς είναι το αναπόφευκτο επακόλουθο της ταχύτητας. Ο πόνος είναι κι αυτός αναπόφευκτος, ενίοτε και απαραίτητος. Επιμένετε με κάθε κόστος. Δουλεύετε μέχρι εξάντλησης· ξοδεύετε κάθε ικμάδα πνευματικής ενέργειας που έχετε, εμμένοντας έτσι στον στόχο σας παρά τους περισπασμούς και τους πειρασμούς. Εστιάζετε στον στόχο. Επικεντρωθείτε στον γνωστικό τομέα σας· όταν εστιάζετε αποκλειστικά και γίνεστε ειδικός σε αυτόν, είσαστε σε θέση να λύνετε καλύτερα τα προβλήματα που προκύπτουν. Παίζετε ανάλογα με τις δυνάμεις σας. Ευθυγραμμίστε τη δουλειά με τα ταλέντα σας. Κάνετε εκείνο που ξέρετε καλύτερα, αποφεύγοντας τομείς που δε γνωρίζετε καλά. Γίνετε ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σας, ώστε να ανακαλύπτετε τα ταλέντα αλλά και τις αδυναμίες σας. Αναζητάτε το νούμερο ένα. Φροντίστε πρωτίστως τον εαυτό σας και τα συμφέροντά σας, ώστε να υπερβείτε τον ανταγωνισμό.
Ριζώνουν μέσα μας ήδη από το Δημοτικό σχολείο («Μην ονειροπολείς!» «Συγκεντρώσου!» «Δούλευε περισσότερο!»). Παρότι όμως αυτές οι θεωρίες είναι ευρέως δημοφιλείς και δείχνουν σημαντικές, στην πραγματικότητα είναι απίστευτα λανθασμένες. Μπορεί κάποιοι να έχουν γνωρίσει έτσι την επιτυχία, τούτο όμως έχει επιτευχθεί έναντι μεγάλου τιμήματος.
Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι θεωρίες ουσιαστικά μειώνουν τη δυνατότητα επιτυχίας και ευτυχίας διότι οδηγούν σε πολλές αρνητικές συνέπειες: βλάπτουν την ικανότητά σας να επικοινωνείτε παραγωγικά με τους άλλους, εμποδίζουν τη δημιουργικότητα στη δουλειά, μειώνουν την ενέργειά σας, σας εμποδίζουν από το να λειτουργείτε στο έπακρο, και μειώνουν τις αντοχές σας μπροστά στις δυσκολίες και την αποτυχία.
Η έρευνα δείχνει ότι το πιθανότερο είναι να καταλήξετε εξαντλημένοι, απομονωμένοι και με κακή σωματική και πνευματική υγεία. Ο τρόπος με τον οποίο αναζητάμε την επιτυχία -παρακινημένοι από το κοινωνικό μήνυμα «κάντε τα πάντα», το οποίο υποστηρίζει η τεχνολογία που μας κρατά δέσμιους 24 ώρες το 24ωρο, και καθοδηγούμενοι από αυτούς τους μύθους περί επιτυχίας- είναι απλώς ανέφικτος.
Μύθοι για την ευτυχία
Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, όχι μόνο μας εμποδίζει από το να είμαστε όσο παραγωγικοί μπορούμε, αλλά στην ουσία μάς κάνει και βαθιά δυστυχισμένους. Μήπως τον τελευταίο χρόνο νιώσατε παραφορτωμένοι και δίχως να διακρίνετε λύση ή τέλος στον ορίζοντα; παγιδευμένοι σε έναν αδιάκοπο κυκεώνα υποχρεώσεων; ότι δεν έχετε χρόνο να κάνετε τα πράγματα που θέλετε; ανήμποροι να περάσετε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα; ενοχές επειδή κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, αντί για πράγματα παραγωγικά; ότι αποτύχατε να βρείτε νόημα ή πληρότητα στην καθημερινότητά σας; Δεν είστε οι μόνοι. 
Τα επίπεδα στρες στις ΗΠΑ αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, σύμφωνα με μελέτη του Regus Group, που διαπίστωσε ότι το 58% των Αμερικανών ισχυρίζονται ότι το στρες τους ολοένα αυξάνεται. Το στρες είναι η πρώτη αιτία προβλημάτων ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ, και κοστίζει στο κράτος πάνω από 42 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Η χρήση αντικαταθλιπτικών από τους Αμερικανούς όλων των ηλικιών έχει αυξηθεί κατά 400% την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με μια μελέτη ερωτηματολογίου που διεξήχθη το 2014, ανάλογη κρίση παρατηρείται στους εργασιακούς χώρους όλης της χώρας: το 50% των υπαλλήλων νιώθουν αδιαφορία για το αντικείμενο της δουλειάς τους, ενώ το 20% νιώθουν δυστυχισμένοι, κοστίζοντας στην αμερικανική οικονομία πάνω από 450 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Δεκαετίες ερευνών έχουν δείξει ότι η ευτυχία δεν είναι το αποτέλεσμα της επιτυχίας αλλά περισσότερο ο προάγγελός της. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να επιτύχετε, πρέπει να μοιάσετε περισσότερο στους Γάλλους τυπογράφους του υπογείου.
*** Έμα Σεπάλα – Ο δρόμος της ευτυχίας  – Εκδόσεις Ψυχογιός Ph.D., Επιστημονική διευθύντρια στο Στάνφορντ 
πηγή, φωτογραφία: Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Wednesday, October 30, 2019

ΤΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ - Ηλία Γιαννακόπουλου

ΤΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΤΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΤΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΤΑ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Οι άνθρωποι του όχι – του Ηλία Γιαννακόπουλου

«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα/ που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ/ να πούνε….»
Η ανθρώπινη ζωή και ο πολιτισμός αιωρούνται ανάμεσα στη θαλπωρή του ΝΑΙ και στην αβεβαιότητα του ΟΧΙ. Άλλοι χρεώνουν στο «ναι» τη συμμόρφωση, την υποταγή, το συμβιβασμό, την πειθαρχία, την ιδιοτέλεια, τη σκοπιμότητα και τη φοβία. Κάποιοι άλλοι χρεώνουν στο «όχι» την απειθαρχία, την ανιδιοτέλεια, την πρόοδο και την εξέλιξη. Πολλοί στο «ναι» του ανθρώπου ανιχνεύουν μια «γονιδιακή φοβία» και πολλοί άλλοι στο επαναλαμβανόμενο «όχι» μια εξωγενή πίεση που ασκείται στο υποκείμενο. Όποια όμως κι αν είναι η αιτία των «ναι» και των «όχι», αυτά είναι που συνθέτουν την ταυτότητα του ανθρώπου και αποκαλύπτουν την «ποιότητά» του.
Οι άνθρωποι του «ναι» χάνονται στην άμορφη μάζα του ανθρώπινου πλήθους και η ιστορία αδιαφορεί γι’ αυτούς. Αντίθετα, οι άνθρωποι του «όχι» με όλες τις αποχρώσεις του γνωρίζουν τη δόξα και την προσοχή των ιστορικών. Οι χρυσές σελίδες της ιστορίας είναι αφιερωμένες στους ανθρώπους του «όχι», που ξεχώρισαν και προκάλεσαν με τη στάση τους την επικρατούσα σοφίαηθική και λογική. Τα όχι αυτών των ανθρώπων φόβισαν, αλλά και ενθουσίασαν τα πλήθη. Τα περισσότερα αγάλματα εμπεριέχουν το όχι των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Αυτή δικαιώνει τους «αρνητές» που τρόμαξαν την εξουσία και γέννησαν την ελπίδα και την αισιοδοξία στους καταπιεσμένους. «Αυτή η ίδια η ανθρωπότητα που εκθειάζει την υπακοή στους αυθαίρετους νόμους της και την απαιτεί  σαν την υπέρτατη αρετή, διαφυλάσσει το αιώνιό της πάνθεο για εκείνους που περιφρόνησαν αυτή την απαίτηση και προτίμησαν να πεθάνουν μάλλον παρά να προδώσουν την ισχυρογνωμοσύνη τους» (Έσσε).
Τα κίνητρα – οι αντιφάσεις
Μια λεπτομερής καταγραφή της ψυχοδομής των αρνητών και των ανθρώπων του «όχι» θα μας αποκαλύψει τα κίνητρά τους, αλλά και τις αντιφάσεις τους. Το «όχι», δηλαδή, μπορεί να αποτυπώνει την αυτοπεποίθηση, τη βεβαιότητα, τη σιγουριά και το σταθερό προσανατολισμό του προσώπου. Το όχι επίσης αισθητοποιεί τον υψηλό δείκτη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Η αυτογνωσία και η αυτοσυνειδησία βαδίζουν παράλληλα με πράξεις και συμπεριφορές που από το ηχηρό «όχι».
Για τους μελετητές της ανθρώπινης ψυχολογίας του “όχι” εκφράζει την αβεβαιότητα του υποκειμένου, που πασχίζει να κρύψει την ανασφάλειά του απέναντι σε κάτι που φαντάζει ως τελεσίδικο. Συνιστά, δηλαδή, μια άρνηση στο επερχόμενο «τέλος». Είναι μια αντίφαση και υποκρύπτει περισσότερο την αναβλητικότητα και λιγότερο την αποφασιστικότητα του ατόμου. Είναι, επίσης, ένα «ουρλιαχτό» απόγνωσης στα αδιέξοδα της ζωής. Το “όχι” για την ομάδα αυτή των μελετητών πηγάζει από το μηδενισμό και τον παραλογισμό. Είναι μια συναισθηματική έκρηξη, ένας κυνισμός που υποκρύπτει σκοπιμότητες.
Το ΟΧΙ ως εξέγερση
Αυτή η αντιφατική εικόνα των αρνητών και των φορέων του «όχι» μας αναγκάζει να ανιχνεύσουμε βαθύτερα τις πηγές του. Οι οπαδοί του “όχι” διαβλέπουν μια στάση αντίστασης απέναντι στα «ναι» της ζωής που την υποβιβάζουν σε μια απλή διαδικασία επιβίωσης. Μια άρνηση στα ανορθολογικά κελεύσματα της εξουσίας, μια άρνηση απέναντι στο μέλλον που κάποιοι άλλοι το σχεδιάζουν για μας.
Τη θετική εικόνα των ανθρώπων του “όχι” τη συμπληρώνουν όσοι υποστηρίζουν πως το “όχι” εκφράζει τη συνεχή αμφισβήτηση, την ακούραστη αμφιβολία και την εξέγερση της συνείδησης.
Οι κοινωνιολόγοι στους αρνητές διαβλέπουν την κοινωνική καταπίεση και ερμηνεύουν το «όχι» ως προστάδιο επανάστασης. Το «όχι» εμπεριέχει σύμφωνα με τους ηθικολόγους μια «ηθική στάση» κι έναν επαναστατικό ρεαλισμό. Οι αντίπαλοι βέβαια του «όχι» μεταφράζουν αυτό ως προσπάθεια πρόκλησης ενδιαφέροντος και ως μια κίνηση για επιβεβαίωση. Ο άνθρωπος του «όχι» είναι ο θηρευτής της αλήθειας και ο αρνητής των ψευδαισθήσεων που παράγει ο κάλπικος πολιτισμός. «Μέσα στον πολιτισμό της συλλογικής επιβίωσης, όπου ο καθένας κάνει το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί θυσιάζοντας την αληθινή ζωή, ο αρνητής εισβάλλει σαν ένας σαρκαστικός καταστροφέας. Απορρίπτοντας κάθε παραδοσιακή αξία, δέχεται να αντικρίζει την ίδια την αδυναμία της ύπαρξής του, στερημένης από κάθε αυταπάτη.
Μοναχικός, αφού αμφισβητεί το κοινωνικό, παρασύρεται σε ένα οριακό σημείο, όπου προσπαθώντας να προλάβει την καταστροφή που θέτει σε κίνηση η εξουσία, προπορεύεται και παρασύρεται στην αυτοκαταστροφή. Όλα τα ρεύματα της άρνησης ανήκουν στο ίδιο ποτάμι. Από εκεί αναβλύζει το μυστικιστικό παραλήρημα των ρομαντικών….
Ο ειρωνικός λόγος του Νίτσε, η αλαζονεία του Dada, το χιούμορ των σουρεαλιστών, τα εξεγερτικά μανιφέστα των καταστασιακών. Εκεί ανήκουν οι προπαγανδιστές της άρνησης που θέλουν να βάλουν στη συνείδηση των ανθρώπων λίγη από τη μούχλα των σάπιων αξιών» (Ελευθεροτυπία).
Ο άνθρωπος του “όχι” λοιπόν αισθητοποιεί τη «μοναξιά» του αρνητή απέναντι στο πλήθος των συμβιβασμένων που επέλεξαν την «ευτυχία» της επιβίωσης. Το “όχι” είναι για τον αρνητή μια προσπάθεια αιφνιδιασμού του αντιπάλου που εφησυχάζει στη βεβαιότητα των στερεότυπων και του «αυτονόητου». Το “όχι” είναι μια επίθεση, αλλά και μια άμυνα. Μια διεκδίκηση και μια έκφραση της άναρχης δημιουργικότητας. Το “όχι” συνθέτει τη θρυμματισμένη ζωή και δεν αποσυνθέτει την κίβδηλη ζωή μας, όπως πολλοί πιστεύουν. Ο αρνητής ταλαντεύεται ανάμεσα σε δυο οριακές στάσεις ζωής: «την άνευ όρων και ορίων υποταγή στους κανόνες του κοινωνικού πρέπει και στη συνεχή εξέγερση και αντίσταση».
Ιστορικά και καθημερινά ΟΧΙ
        Το “όχι” των Σπαρτιατών και των Θεσπιέων (μάχη Θερμοπυλών), το ΟΧΙ των Ελλήνων στον πόλεμο του 1940, το “όχι” του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, το όχι του Σωκράτη στις προτάσεις των μαθητών του για φυγή από τη φυλακή και το όχι των απλών ανθρώπων της καθημερινής ζωής απέναντι σε αυτούς που σχεδιάζουν τον ευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης συνθέτουν το μωσαϊκό της ταυτότητας του αρνητή τόσο σε εθνικό – ιστορικό επίπεδο όσο και στο γήπεδο της καθημερινότητας.
Τέλος στην αξιολόγηση των υποκειμένων του “όχι” πρέπει να συνυπολογιστούν ο χρόνος, η περίσταση, τα κίνητρα, οι στόχοι και το διακύβευμα της άρνησης. Γιατί το “όχι” δεν δικαιώνεται αφ’ εαυτού, αλλά από την ετοιμότητα του ανθρώπου να αντιπαλέψει και να θρυμματίσει τις εσωτερικές του ανασφάλειες και τις σειρήνες της εξωτερικής πραγματικότητας: «Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,/ όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει/ εκείνο τ’ όχι – το σωστό – εις όλην τη ζωή του» (Κ. Καβάφης).
Ίσως ο αρνητής να συνειδητοποιεί πολλές φορές πως το “όχι” δεν οδηγεί πουθενά και ίσως τον γεμίσει με πίκρα και απογοήτευση. Προτιμά, όμως, να ξοδευτεί στον αγώνα για απαλλαγή από τα δεσμά των κοινωνικών καταναγκασμών παρά να ευτυχεί στο μικρόκοσμο των ευκαιριών που παρέχει το σύστημα στους συμβιβασμένους. Για τον αρνητή αξίωμα είναι τα λόγια του ποιητή:
«Το ζήτημα πια έχει τεθεί: Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε ή θα σηκωθούμε άλλον πύργο ατίθασο απέναντί τους…» (Μ. Κατσαρός)

Thursday, October 24, 2019

Όταν η στενοχώρια γίνεται αυτοάνοσο | epimithio.gr

Όταν η στενοχώρια γίνεται αυτοάνοσο

Όταν η στενοχώρια γίνεται αυτοάνοσο

Όταν η στενοχώρια γίνεται αυτοάνοσο
Όταν η στενοχώρια γίνεται αυτοάνοσο
Σκέφτομαι πάνω από ένα μήνα να αγγίξω αυτό το θέμα. Είναι ευαίσθητο. Είναι σοβαρό. Είναι όσα δεν μπορείς να περιγράψεις μέσα σε 10 γραμμές. Θέλει προσοχή, όταν η στενοχώρια γίνεται αυτοάνοσο
Αρχικά να σου πω πως οι λόγοι που ένας άνθρωπος εμφανίζει αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να είναι πολλοί. Δεν θα σταθώ στα ιατρικά κομμάτια του θέματος καθώς δεν είμαι γιατρός.
Ζώντας από πολύ κοντά ανθρώπους που έχουν αυτοάνοσο νόσημα έμαθα να τους σέβομαι. Και λίγο παραπάνω απ’ όλους τους άλλους. Να τους εκτιμώ και να τους θαυμάζω καθημερινά.
Για σένα λοιπόν που έκανες τη στεναχώρια σου αυτοάνοσο.
Για σένα που κατάπιες όλη τη δυστυχία σου και αυτή μη έχοντας να ξεσπάσει πουθενά, επιτέθηκε στον ίδιο τον οργανισμό που την “φιλοξενούσε”.
Για σένα που ξύπνησες ένα πρωί και είδες τα χέρια σου πιο άσπρα από τη λεύκη.
Για σένα που ενώ πήγες στη δουλειά σου κανονικά, ξαφνικά θόλωσαν τα μάτια σου και η σκλήρυνση κατά πλάκας θα είναι μόνιμη σύντροφός σου στα δύσκολα.
Για σένα που βγήκες μία βόλτα και η δύσπνοια σου “έκοψε” τα πόδια. Το άσθμα δεν έκανε πλάκα και από εκείνη τη στιγμή δεν πας ούτε στο διπλανό δωμάτιο χωρίς την εισπνοή σου.
Για σένα που κοιτάχτηκες στον καθρέφτη. Είδες μια κοκκινίλα στα μάγουλα και ο λύκος θα σου γρυλίζει κάθε μέρα για να σου δείξει την παρουσία του.
Για σένα που ο οργανισμός σου δεν άντεξε και σου επιτέθηκε.
Για σένα που στο μόνο που έχεις φταίξει, είναι που δεν γύρισες πίσω όση “σαπίλα” δέχτηκες. Και τελικά θα πρέπει να μάθεις να ζεις με τις επιπτώσεις αυτές.
Για σένα που δεν σε λυπάμαι γιατί με έμαθες μόνο να σε θαυμάζω.
Γράφω και γεμίζει η καρδιά μου συναισθήματα.
Αν με διαβάζεις, τα μόνα που θέλω να σου πω είναι ένα μεγάλο “Μπράβο που με δίδαξες να παλεύω”. Κι ένα “Συνέχισε να προσπαθείς”. Ίσως κλήθηκες να κάνεις το πιο δύσκολο πράγμα του κόσμου. Ίσως να νιώθεις πως οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνάς. Ίσως να σκέφτεσαι “γιατί σε μένα”. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έφταιξες σε τίποτα.
Αν είσαι απόλυτα υγιής και διαβάζεις αυτό το άρθρο να θυμάσαι πως και σήμερα έχεις μια ευκαιρία να ζήσεις καλά. Εκμεταλλεύσου την.
Ανδριάνα Παπάζογλου  
epaggelmagynaika.gr

Γκιμπράν – ο κύκλος της ζωής | epimithio.gr




Γκιμπράν – ο κύκλος της ζωής

Γκιμπράν – ο κύκλος της ζωής

Γκιμπράν – ο κύκλος της ζωήςΓκιμπράν - ο κύκλος της ζωής
«Την πρώτη ημέρα ο Θεός δημιούργησε το σκύλο. Ο Θεός είπε, «Θα κάθεσαι όλη μέρα μπροστά από την πόρτα του σπιτιού και θα γαβγίζεις σε όποιον πλησιάζει ή περνάει από το δρόμο. Σου δίνω 20 χρόνια ζωής.» 
Ο σκύλος είπε: «Αυτά είναι πάρα πολλά χρόνια για να γαβγίζω. Δώσε μου μόνο τα 10 χρόνια και εγώ σου δίνω πίσω τα υπόλοιπα 10″. Ο Θεός συμφώνησε.
Την δεύτερη ημέρα ο Θεός δημιούργησε την μαϊμού. Ο Θεός είπε, «Θα διασκεδάζεις τους ανθρώπους, θα κάνεις κόλπα για να τους κάνεις να γελούν. Σου δίνω είκοσι χρόνια ζωής».
Η μαϊμού είπε, «Να κάνω αστεία κόλπα για είκοσι χρόνια; Είναι πολλά, δεν τα θέλω. Ο σκύλος σου έδωσε πίσω δέκα, έτσι λοιπόν θέλω να κάνω και εγώ το ίδιο. Εντάξει;» Έτσι ο Θεός συμφώνησε.
Την τρίτη ημέρα ο Θεός δημιούργησε την αγελάδα. «Θα πρέπει να πηγαίνεις όλη μέρα στα χωράφια με τον αγρότη, θα στέκεσαι κάτω από τον ήλιο, θα γεννάς μοσχάρια και θα δίνεις το γάλα σου για να ζήσει η οικογένεια του αγρότη. Σου δίνω εξήντα χρόνια ζωής για να τα κάνεις αυτά».
Η αγελάδα είπε, «Η ζωή που μου ζητάς να κάνω είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορώ να την ζήσω για τόσα πολλά χρόνια. Δώσε μου μόνο τα είκοσι και εγώ θα σου δώσω πίσω τα υπόλοιπα σαράντα.» Και ο Θεός συμφώνησε και πάλι.
Την τέταρτη ημέρα ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο.
Ο Θεός είπε, «Θα τρως, θα κοιμάσαι, θα παίζεις, θα κάνεις οικογένεια και θα απολαύσεις τη ζωή σου. Θα σου δώσω είκοσι χρόνια.»
Ο άνθρωπος είπε, «Τι; μόνο είκοσι χρόνια; Δώσε μου τα είκοσι, αλλά σε παρακαλώ να μου δώσεις και το σαράντα που έδωσε πίσω η αγελάδα, τα δέκα που επέστρεψε ο πίθηκος και τα δέκα που επέστρεψε ο σκύλος. Σύνολο ογδόντα. Εντάξει ;
« Ο Θεός συμφώνησε μαζί του.
Γι “αυτό λοιπόν: Tα πρώτα είκοσι χρόνια τρώμε, κοιμόμαστε, παίζουμε και απολαμβάνουμε τη ζωή μας. Τα επόμενα σαράντα χρόνια στεκόμαστε σαν τους σκλάβους στον ήλιο για να υποστηρίξουμε την οικογένεια μας. Τα επόμενα 10 χρόνια κάνουμε κόλπα και γκριμάτσες σαν τη μαϊμού για να διασκεδάσουμε τα εγγόνια μας και τα τελευταία δέκα χρόνια καθόμαστε σε μια καρέκλα μπροστά από την πόρτα μας και γκρινιάζουμε στους επισκέπτες μας και στους περαστικούς.»
Μην αφήνετε την ηλικία να πάρει τον έλεγχο της ζωής σας. Φροντίστε ώστε η ζωή σας να ελέγχει την ηλικία σας. Η ζωή δεν είναι παρά ένα σχολείο στο οποίο μαθαίνετε αυτό που η ψυχή σας ήδη γνωρίζει.
πηγή, φωτογραφία: by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Η ψυχολογία του παιχνιδιού - Άλφερντ Άντλερ

Η ψυχολογία του παιχνιδιού

Η ψυχολογία του παιχνιδιού

Η ψυχολογία του παιχνιδιούΗ ψυχολογία του παιχνιδιού
Ένα φαινόμενο της παιδικής ζωής αποδεικνύει την προπαρασκευή για το μέλλον – η ψυχολογία του παιχνιδιού. Δεν πρέπει να το θεωρούμε σαν ιδιότροπη έμπνευση των γονιών ή των άλλων παιδαγωγών. Αλλά σαν βοήθεια για την αγωγή, σαν διεγερτικό τού πνεύματος, της φαντασίας και της επιδεξιότητας. Η ψυχολογία του παιχνιδιού προετοιμάζει το μέλλον. 
Αυτό δείχνει ή στάση τού παιδιού απέναντι ατά παιγνίδια. Η εκλογή εκείνου ή τού άλλου παιγνιδιού, η σημασία που αποδίδει το παιδί στο παιγνίδι. Στο παιγνίδι φαίνεται ακόμη ο χαρακτήρας των σχέσεων του παιδιού προς το περιβάλλον του. Ποια είναι η στάση του απέναντι των άλλων. Αν είναι φιλική ή εχθρική και τέλος αν η τάση προς επιβολή κυριαρχεί. Το παιγνίδι λοιπόν έχει εξαιρετική σημασία.
«Όλες οι παρατηρήσεις πού μας δείχνουν ότι το παιγνίδι είναι μια προετοιμασία για το μέλλον, οφείλονται στον καθηγητή της Παιδαγωγικής Gross. Είναι αυτός πού απέδειξε ότι ή ίδια τάση παρατηρείται και στα παιγνίδια των ζώων.
Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις πού συμπληρώνουν τις παραπάνω αρχές. Το παιγνίδι θέτει κυρίως σε κίνηση το κοινωνικό συναίσθημα, τόσο ανεπτυγμένο στο παιδί, πού προσπαθεί με κάθε τρόπο να το ικανοποιήσει. Αυτό ακριβώς δίνει στο παιγνίδι το θέλγητρό του. Τα παιδιά πού απομακρύνονται από το παιγνίδι είναι γιατί φοβούνται μήπως δεν το καταφέρουν.
Τέτοια είναι τα παιδιά πού ηθελημένα δεν ανακατεύονται στο παιγνίδι, πού όμως, όταν πάρουν μέρος, το διαλύουν. Οι κυριότεροι λόγοι αυτής της στάσεως είναι η έπαρση, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό τους και κατά συνέπεια ο φόβος μήπως δεν παίξουν καλά το ρόλο τους.
Άλλο στοιχείο πού εκδηλώνεται καθαρά στο παιγνίδι, είναι ο σκοπός για την επίτευξη υπεροχής πού προδίδεται από την τάση του παιδιού να διατάσσει, να κυβερνά. Αυτό θα το αντιληφθούμε παρακολουθώντας αν και με ποιό τρόπο το παιδί προσπαθεί να αναδειχθεί και μέχρι ποιό σημείο προτιμά τα παιγνίδια πού του προσφέρουν την ευκαιρία να ικανοποιήσει αυτές τις τάσεις του και, να παίζει ρόλο κυριάρχου. Δεν υπάρχουν παιγνίδια πού να μην εξυπηρετούν ένα από τα τρία στοιχεία. Με άλλα λόγια, την προετοιμασία για τη ζωή,  το κοινωνικό συναίσθημα και τη δίψα κυριαρχίας.
Η ψυχολογία του παιχνιδιού
– Pieter Bruegel the Elder -1560 
Το παιγνίδι εξυπηρετεί κι’ ένα ακόμη στοιχείο. Το παιδί, παίζοντας, δίνει διέξοδο στην ενεργητικότητα του. Κατά το παιγνίδι το παιδί αφήνεται λιγότερο ή περισσότερο στην πρωτοβουλία του και η δραστηριότητα του, καθώς και των άλλων παιδιών πού παίζουν μαζί του, καθορίζεται από το παιγνίδι. Υπάρχουν πολλά παιγνίδια πού βοηθούν τις δημιουργικές δυνάμεις του παιδιού.
Το παιγνίδια μάλιστα πού προσφέρουν ευρύ πεδίο στο παιδί για την ανάπτυξη της δημιουργικότατος, το βοηθούν σημαντικά στο μελλοντικό του επάγγελμα. Και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις όποιες, πριν ο ράφτης κάνει ρούχα για τούς ανθρώπους, έκανε ρούχα για κούκλες.
Γι’ αυτό ακριβώς είναι κακό να ενοχλούμε το παιδί όταν παίζει. Τίποτα δεν μας επιτρέπει να θεωρούμε το παιγνίδι σαν χάσιμο χρόνου. Έχοντας απ’ όψη το μέλλον, βρίσκουμε σε κάθε παιδί, κάτι από τον μελλοντικό μεγάλο, πού θα έχει κάποιο σκοπό στη ζωή του. Η γνώση ενός ατόμου και ή κρίση μας γι’ αυτό διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό, Αν μάθουμε τι ήταν κατά την παιδική του ηλικία.

Ένα Αγγελάκη έφυγε – μιλώντας μαζί της

ΔΙΑΔΡΑΣΗ Ένα Αγγελάκη έφυγε – μιλώντας μαζί της Το ποίημα “Λέει η Πηνελόπη” – γραμμένο από την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ – το δι...